V60 Dripper
Капачка V60
Създаден е в Япония през 2000 г. от компанията Hario.
Името V60 идва от характерния ъгъл от 60 °, който образуват стените на това устройство. Елегантна брюър, който доставя чаша кафе – деликатно и комплексно.
Кафе, оборудване и дозировки.

Кафе
Средно смилане

Оборудване
Капачка за кафе V60
V60 филтри бойлер
Мелничка за кафе Burr
Прецизна скала
Чаша (250-300 мл)

Дозировка
18 гр 300 мл вода

Съотношение на екстракция
1: 16
Приготвяне
Стъпка 1
Загрейте водата с правилната температура
Стъпка 2
Поставете V60 върху съда, в който искате да приготвите, поставете във филтъра Hario и го поставете на кантара.
Стъпка 3
Изплакнете обилно с гореща вода и изхвърлете водата за изплакване.
Стъпка 4
Поставете точното количество кафе в центъра на филтъра. Старирайте до нула.
Стъпка 5
Налейте два пъти повече вода от кафето (т.е. 18g кафе x 2 = 36g вода) върху утайката и изчакайте около 40 секунди.
Този първи етап е известен като цъфтеж и позволява на кафето да се обезвъздушено.
Стъпка 6
Започнете да изливате останалата вода на етапи (около 70gr наведнъж), докато достигнете желаното крайно тегло на приготвената напитка. Изсипете бавно, в стабилна спирала, движение, започвайки от центъра на V60, като се движите навън до около сантиметър от ръба на кашата и обратно.
Стъпка 7
Ако размерът на смилането е правилен, общото време на екстракция ще бъде между 2:30 мин. и 3:00 мин.
Извадете V-60 и поднесете кафето.