Espresso
Еспресото е единственият метод, който прави кафе чрез екстракция под налягане. Когато правите кафе с еспресо машина, температурата на водата се поддържа под нивото на кипене, което предотвратява изгарянето на кафето.
Лунго или ристрето, еспресото е кралят на кафето!
Кафе, оборудване и дозировки.

Кафе
Фино смилане

Оборудване
Мелачка за кафе: Burr
Прецизна скала
Еспресо машина
Чаша (~ 70 ml)

Дозировка
7-19 грама (за 2 единични еспресо)

Съотношение на екстракция
1: 2
Подготовка
Стъпка 1
Смелете 17-19 грама кафе във филтърната кошница (или доза според размера на филтърната ви кошница).
Стъпка 2
Разпределете кафето равномерно във филтърната кошница и след това тампирайте, колкото да запечатате кафето.
Целта е компактна, гладка, равна повърхност.
Стъпка 3
Позиционирайте портафилтъра в главата на групата и започнете незабавно извличането.
Стъпка 4
Приключване на извличането ~ 25-30 ’’. Ако не, коригирайте размера на смилането.
Стъпка 5
Сервирайте кафето