Chemex
Ръчно изработена стъклена кафемашина с дизайн, издържал непроменен (дървена дръжка, кожена корда, конусно стъкло и всичко останало), от изобретяването му през 1941 г. от Питър Шлумбохм. Той е включен в колекцията на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.
Кафе, оборудване и дозировки.
Кафе
Средно до грубо мелене
Оборудване
Chemex Филтри
Chemex бойлер
Мелничка за кафе
Прецизна скала
чаша (250-300 мл)
Дозировка
36 gr за 2 чаши, (60gr кафе / 1 литър вода), 600 мл вода
Съотношение на екстракция
1: 16
Приготвяне
Стъпка 1
Загрейте водата при правилната температура (92-96 ° C)
Стъпка 2
Поставете филтъра за хартия на място, като се уверите, че трипластовата страна е обърната към чучура. Това ще позволи на въздуха да излиза.
Стъпка 3
Изплакнете филтъра с топла вода, за да предотвратите всякакъв вкус на хартия и след това източете съда.
Стъпка 4
Поставете вашия Chemex, пълен с изплакнат филтър, върху везната и тарирайте до нула. Добавете смляното кафе към филтъра Chemex. След това отново тарирайте до нула.
Стъпка 5
Наситете утайката с два пъти повече вода от кафето (т.е. 36 g кафе x 2 = 72 g вода) и изчакайте около 40 секунди (фаза на цъфтеж).
Стъпка 6
Добавяйте вода на етапи (около 150 грама наведнъж), докато достигнете желаното крайно тегло на варенето, като се уверите, че кафето никога не е изложено на въздух, докато варенето не приключи.
Стъпка 7
Налейте вода по спирален модел, започвайки от центъра. Извийте спирала към ръба на кафето, преди да се върнете обратно към средата. Избягвайте изливането върху самия филтър.
Стъпка 8
Когато екстракцията приключи, извадете и изхвърлете филтъра.
Приготвянето трябва да отнеме между 3,5–4,5 минути
Стъпка 9
Сервирайте кафето.