Cappuccino
Италианско изобретение, капучино може да се пие по всяко време на деня по целия свят. За много хора това е най-хармоничното съотношение кафе / мляко.
Кафе, оборудване и дозировки.
Кафе
Фино смилане
Оборудване
Мелачка за кафе: Burr
Прецизна скала
Еспресо машина
Чаша (~ 170 ml)
Дозировка
7-19 грама (или доза според размера на филтърната ви кошница)
Съотношение на екстракция
1: 2
Приготвяне (за 2 чаши капучино)
Стъпка 1
Разпенвайте млякото (~ 200gr за 2 напитки) в каната за мляко, за да получите еластична текстура с гладка, лъскава повърхност при правилната температура (62-64 ° C)
Стъпка 2
Смелете 17-19 грама кафе във филтърната кошница (или доза според размера на филтърната ви кошница)
Стъпка 3
Разпределете кафето равномерно във филтърната кошница и след това тампирайте, колкото да запечатате кафето. Целта е компактна, гладка, равна повърхност.
Стъпка 4
Позиционирайте портафилтъра в главата на групата и започнете незабавно извличането
Стъпка 5
Приключване на извличането ~ 25-30. Ако не, коригирайте размера на смилането.
Стъпка 6
Завършете капучиното, като изсипете разпенващото се мляко в еспресото.
Стъпка 7
Не забравяйте да почистите парата. Изчистете го и го избършете с чиста кърпа.
Стъпка 8
Сервирайте капучиното си.