ИНДОНЕЗИЯ

КАФЕ ПЪТУВАНЕ ДО ИНДОНЕЗИЯ

КАФЕ ПЪТУВАНЕ ДО ИНДОНЕЗИЯ

Където приказката се среща с реалността!

Пристигайки в Индонезия, осъзнавате, че създанията от приказките може да живеят не само във въображение. Вие сте в пейзаж, пълен с райски цветя, странни къщи, цветни езера на кратери на вулкани и … дракони в спиращо дъха разстояние. В същото време обаче се намирате и в четвъртата по големина държава за кафе в света.

Сулавеси. Родният град на митичната порода Торай.

Най-големият остров на Индонезийския архипелаг.

За да стигнем от едно село до другото ни бяха необходими непрекъснати полети и много търпение. Когато срещнахме породата Тораджа (До: хората от Риаджам: Оресеби), останахме с отворени уста. Домовете им (tongkonan) са доста специални, вдъхновен от мит, който казва, че първата къща е била построена в небето и прародителят, слязъл на земята, е продължил да изградете ги и там.

Подобно на къщите, кафето Toraja е специално, с тонове зрели плодове и черен шоколад.

Флорес. Кафеното дърво решава

Тайната за получаване на перфектния продукт е да … оставите дървото на мира. Ако например някой расте настрани, никой няма да го коригира. Те ще го пуснат сами. Те няма да го режат, оставят го да се изправя неконтролируемо и да берат плодовете, когато му дойде време.

Така е и цялото производство на кафе на остров Флорес. Миналата година поради лошото време те успяха да получат само 50% от продукцията. Ако бяха по-организирани, можеха да произведат три пъти повече от добра година. Кафето им обаче е известно!

Кафето принадлежи към неговото семейство и място.

Целият процес на производство и преработка на кафе е семейна работа. Продажбата се извършва на местно ниво и прехвърлянето на плодовете от едната част в другата е трудна. Това оскъпява продукта, но не престава да изненадва със специфичните му характеристики. Нежен, но с богато тяло, с какаови тонове и аромат. Може би, когато оставите нещо сред природата, резултатът, който получавате, може да е не най-интересният в търговски план, но качествено е отлично. За да откриете най-добрите сортове, трябва да ги потърсите.

И това търсене никога не свършва.

Кафеното дърво е жив и е непрекъснато повлиян от климата, естествената среда и начина на отглеждане. Ще продължим да търсим. Ще стигнем до края на света. И освен най-добрите зърна, ще открием хора с големи разлики, но още по-големи прилики. Страстта им към това, което правят.

Тази страст определено е споделена!

Абонирайте се за нашия бюлетин и първи научете всичко нов от Dimello

    Търсене на пефектното кафе

    Вашата поръчка

    No products in the cart.