ЕТИОПИЯ

КАФЕ ПЪТУВАНЕ ДО ЕТИОПИЯ

Пътуването на кафе Dimello през кафе Dimello пътуване до Етиопия.

Където селата не приличат на села.

 Започвайки маршрута си в Етиопия, се насочихме към Yirgacheffe & Sidamo, две области, известни с кафето си. Особено първият, Yirgacheffe, се откроява с висококачественото си кафе, но когато всъщност стигнете до там, в средата на нищото, няма нищо, което да прилича на село … Има два черни пътя, които се пресичат вертикално с лагери, единият отдясно и наляво, което ви кара да се чудите дали всъщност сте стигнали там или не …

КАФЕ ПЪТУВАНЕ ДО ЕТИОПИЯ

Сложният маршрут за кафе …

Въпреки че Етиопия е световно известна с качеството на своето кафе, няма организирана форма на отглеждане. Тук, за разлика от други страни производители, всеки производител има своя лична „градина“ и обработва – освен основите, от които човек трябва да живее – няколко кафеени дървета. Производителят прави това, за да продаде продукта в замяна на много малка сума пари.

Това е първото странно нещо за кафе веригата. Така ни стана ясно, че всеки селянин-производител нито има много знания за кафето, нито контролира качеството на реколтата. Те знаят това, което са знаели техните предци. Единственото ново нещо, което човек трябва да знае, е някой съсед, който има много ценен и рядък предмет: прецизна скала.

След това претегля кафето и го купува. След това среща някой друг селянин, който има нещо още по-ценно: камион. Той продължава тази много особена верига; той купува кафето и го отвежда на някой, който има пералня.

Собствениците на пералните станции от своя страна продават кафето на износители или те сами поемат ролята и сами изнасят кафето. В този смисъл маршрутът на кафе в Етиопия е доста сложен, с много посредници, но това не променя факта, че е изключителен, с много разновидности, някои от които все още са неизвестни.

В комбинацията може да се срещнат и някои собственици на организирани ферми, но те са много малко и са изключение. Друг рядък феномен са тези, които имат по-големи площи за обработка, отколкото „личните градини“, които се продават директно на перални. В някои случаи, дори по-редки, някои създават кооперации с перални, а други дори сами изнасят кафе.

Тайните на етиопското кафе

Маршрутът, който кафето следва в тази страна, е толкова сложен, че е невъзможно да се разбере напълно културно, политически и икономически. Неоспорим факт е, че генетичното разнообразие на кафето тук е несравнимо на глобално ниво. В Етиопия в кафето има 99% повече генетичен материал, отколкото в останалата част на планетата.

Следователно начинът, по който дървото расте, зависи от неговия генетичен характер, както и от това, което всеки култиватор е научил от семейната си традиция. В Етиопия дърветата растат като ръчни ветрила, защото никой не се грижи за тях, нито реже клоните им. Те са тънки с рядко разлистване, достигат два метра и клоните се отварят във всички посоки.

Въпреки това, като цяло, етиопското кафе е отлично.

Ритуалът на кафето

Кафето в Етиопия е много повече от питие. Това е ритуална подготовка, средство за събиране на семейство, приятели или сътрудници около маса за обсъждане и общуване. Най-възрастната жена от къщата приготвя кафето в тиган и го смила, преди да го смеси с гореща вода в тенджера, наречена „джебена“. Тя сервира кафето в малки чаши и след това добавя вряща вода. Следователно тя прилага метод на двойна подготовка. Процесът продължава около час от началото до края и се счита за навик на добро гостоприемство.

Всяка държава има своя собствена култура на кафе. И така, време е да срещнем най-добрата!

Добре дошли в Бразилия!

Абонирайте се за нашия бюлетин и първи научете всичко нов от Dimello

    Търсене на пефектното кафе

    Вашата поръчка

    No products in the cart.